bariatrisk kirurgi

Hva er BMI + Kalkulator

Innholdsfortegnelse

Prøv vår BMI-kalkulator for å sjekke BMI (Body Mass Index – kroppsmasseindeks).

BMI-kalkulatoren måler vekt og høyde for å avgjøre om en person er under eller over det akseptable gjennomsnittet. Selv om WHOs standarder publisert i 1985 gir generelle retningslinjer, gjelder de bare for voksne – barn og tenåringer kan ha forskjellige krav som varierer avhengig av alder. Kontakt legen din for mer informasjon før du tar beslutninger basert på denne tabellen!

Beregn BMI for å oppdage hva det indikerer om helsen din i dag:

Beregn BMI – kroppsmasseindeks her og oppdag hva den avslører om deg:

Skriv inn vekten (kg):

Angi høyde (cm):

Fra BMI:

Resultater:

VektklasserKvinner
Undervektig<18,6
Normal vekt18,6–23,8
Overvektig23,8–28,6
Fedmegrader 1, 2, 3>28,6
VektklasserMenn
Undervektig<20
Normal vekt20–25
Overvektig25–30
Fedmegrader 1, 2, 3>30

Har du en forhøyet BMI? Vil du gå ned i vekt? Da kan vekttap uten kirurgi være riktig for deg.

Hos Neoklinikken er vårt team av dedikerte helseeksperter viet til å transformere livene til overvektige individer i Norge. Vi forplikter oss til å tilby personlig kvalitetspleie, fra kritiske råd og veiledning for prosedyren din – til restitusjon! For å starte denne livsendrende reisen, fyll ut et uforpliktende konsultasjonsskjema i dag.

Hvor mye koster vekttap uten kirurgi?

Kostnaden for vekttap uten kirurgi avhenger av hvilken type operasjon du og våre leger bestemmer. Klikk her for å lære om vekttap uten kirurgi og prislappen.

På Neoklinikken vil du, etter å ha gjennomgått en slankeprosedyre, motta fem års oppfølging og støtte fra våre kvalifiserte kliniske ernæringsfysiologer.

KROPPSMASSEINDEKS

BMI (kg/m2)KlassifiseringRisiko for fedme-relatert komorbiditet (samtidige sykdommer)
18,5–24,9Normal vekt
25,0–29,9OvervektigLitt økt
30,0–34,9Fedmegrad 1Moderat økt
35,0–39,9Fedmegrad 2*Høy
>40Fedmegrad 3Veldig høy

Body Mass Index (BMI), eller kroppsmasseindeks (KMI) som det er kjent som på norsk, måler forholdet mellom høyde og vekt. Ved bruk av BMI kan enkeltpersoner kategoriseres i henhold til deres vektstatus som forventet undervektig, overvektig eller sykelig  overvektig. Denne teknikken for å vurdere risikoen for sykdommer relatert til overflødig kroppsmasse har blitt en allment akseptert standard blant helsepersonell. Verdens helseorganisasjon (WHO) har gitt ut retningslinjer som beskriver hvordan forskjellige BMI-nivåer er assosiert med helseutfall hos voksne i alle aldre og kjønn.

Tabell 1 viser sammenhengen mellom BMI og tilhørende helserisiko.

Abdominal fedme, en midjemåling på ≥102 cm for menn og ≥88 cm for kvinner kan være en mer pålitelig indikator på cerebrovaskulær sykdom enn BMI. Selv om Body Mass Index (BMI) kan bidra til å estimere høyde/vektforholdet på befolkningsnivå, har det sine begrensninger når det brukes på enkeltsaker. Body Mass Index (BMI) klarer ikke å redegjøre for forskjellene mellom fett og muskelmasse hos individer, noe som resulterer i betydelige unøyaktigheter. I tillegg er plasseringen av kroppsfett også en kritisk faktor når man vurderer helse. Men på befolkningsnivå kan BMI fortsatt være et effektivt tiltak for evalueringsformål. I motsetning til subkutant fett, er visceralt fett som samles rundt de indre organene mer skadelig for den generelle helsen. Som sådan kan midjemåling gi kritisk innsikt i hvordan kroppsfett distribueres gjennom kroppen din.

Et målebånd skal plasseres like langt mellom det laveste ribbenet og hoftekammen når du måler midjestørrelsen. Sørg for å gjøre dette umiddelbart etter utpust for best resultat. Kvinner som har målinger under 80 cm og menn med 94 cm eller mindre, har betydelig redusert risiko for helsekomplikasjoner forbundet med økt midjeomkrets. Betydelige helserisiko oppstår når en kvinnes midjemåling overgår 88 cm, mens menn bør være forsiktige hvis midjestørrelsen overstiger 102 cm. For å få en nøyaktig vurdering av vektrelaterte farer for velvære, det er best å se på både BMI- og mellomtidsmålinger i kombinasjon.

Foruten livsstil og arvelighet bidrar BMI betydelig til vektrelaterte helserisiko. Mens mange er enige om at det gir en passende indikator på kroppssammensetning hos gjennomsnittlige individer, er nøyaktigheten når den brukes med veldig høye eller korte mennesker blitt møtt med forskjellige synspunkter.

Sykelig overvektig

Ifølge Helsedirektoratet defineres sykelig fedme som voksne med en BMI som når 40 eller høyere, pluss eventuelle ytterligere medisinske problemer knyttet til fedme, som diabetes mellitus, søvnapné, PCOS (polycystisk ovariesyndrom), hypertensjon og hjerte- og karsykdommer som forårsaker alvorlige vanskeligheter ved daglige aktiviteter. Overvektige personer har rett til å motta spesialiserte helsetjenester. Vurdering og behandling er en kombinert innsats, og bariatrisk kirurgi kan i noen tilfeller brukes som en form for behandling.

Forventet vekttap etter vekttap uten kirurgi

 MennMennKvinnerKvinner
KlassifiseringForventet levealder ved 40 årReduksjon i forventet levealderForventet levealder ved 40 årReduksjon i forventet levealder
Undervektig77,94,379,84,5
Normal vekt82,284,3
Overvektig81,2183,50,8
Fedmegrad 178,73,481,93,5
Fedmegrad 276,25,979,64,7
Fedmegrad 373,19,176,67,7

Tabell 2: Korrelasjon mellom BMI og forventet levealder

Alle individers vekttap etter operasjonen varierer, avhengig av prosedyretype og innsats etter operasjonen. Heldigvis hjelper gastrisk bypass eller mini-gastrisk bypass vanligvis en gjennomsnittlig person med å bli kvitt rundt 75 % av overflødig kroppsvekt. Etter en gastrisk sleeve-prosedyre kan du forvente å miste 50–80 % av overflødig kroppsvekt. Selv om resultatene ikke oppfyller forventningene, vil en hvilken som helst mengde vekttap ha dyp positiv innvirkning på helsen din – og kan legge til flere år til livet ditt!

En signifikant økning (RR> 3)Moderat økning (RR 2–3)Lav økning (RR 1–2)
Diabetes type 2HjertesykdomVisse former for kreft
GalleblæresykdommerHøyt blodtrykk (hypertensjon)Forstyrrelser i reproduktive hormoner
DyslipidemiArtrose (knær)Polycystisk ovariesyndrom
Insulinresistens Redusert fruktbarhet
Kortpustethet Ryggsmerter
Søvnapné Økt risiko for komplikasjoner fra anestesi.
  Fostermisdannelser

Tabell 3: Relativ risiko (RR) for helseproblemer forbundet med fedme

Fedme: Forebygge og håndtere den globale epidemien. Verdens helseorganisasjon 2000

Et godt resultat i det lange løp:

Hvis du vil lykkes med reduksjonen i vekten din, må du gjøre livsstilsendringer. Ellers kan farlige helsekomplikasjoner oppstå. Ikke bare endrer operasjonen ikke ditt følelsesmessige forhold til mat, men det er viktig å bruke gode vaner når det gjelder tid for måltider, valg av mat og fysisk aktivitet etterpå. Personer som har hatt vekttap uten kirurgi, når vanligvis en stabil vekt 9–14 måneder postoperativt Etter at du har oppnådd ønsket vekt, er det viktig å opprettholde de sunne vanene som fikk deg dit for å holde deg i jevn vekt. Dessverre har opptil halvparten av de som har gjennomgått vekttap uten kirurgi gjenvunnet 20–50 % av sin tapte vekt i løpet av to år – fordi de gikk tilbake til sine pre-kirurgi spise- og treningsrutiner. For å forhindre at dette skjer, er langsiktige livsstilsendringer nødvendige for å oppnå varige resultater.

Hvordan forbedre BMI hvis den ikke er i det sunne området

Hvis BMI faller utenfor det sunne området, er det flere skritt du kan ta for å forbedre vekten og helsen din. Overvåking av kaloriinntaket og trene regelmessig er to viktige strategier for å oppnå en sunn kroppsvekt. I tillegg er det viktig å sikre at du får nok ernæring fra maten du spiser for å opprettholde den generelle helsen. Det å spise rikelig med frisk frukt og grønnsaker og magre proteinkilder vil gi kroppen din næringsstoffene den trenger for å opprettholde en sunn vekt. Avslutningsvis, snakk med legen din om helseproblemer du måtte ha. Legen kan hjelpe deg med å gjøre livsstilsendringer som vil være til nytte for din fysiske og mentale helse. 

Uansett hvor BMI faller på spekteret, bør det å ta skritt for å forbedre helsen din og redusere risikoen for fedmerelaterte sykdommer være en prioritet. Med riktig kunnskap og tilnærming, kan du gjøre varige endringer som vil være til nytte for ditt fysiske og mentale velvære i årevis. 

Faktorer som kan påvirke BMI-beregningen

Dette inkluderer alder, kjønn, muskelmasse og etnisitet. Mens BMI kan være et verdifullt verktøy for å veilede dine vektstyringsmål, det er ikke den eneste beregningen som bør vurderes. Sørg for å snakke med legen din om andre helseindikatorer som blodtrykk, kolesterolnivå, midjeomkrets og skanningsresultater for kroppssammensetning. 

Legen din kan tilby personlige råd om å oppnå og opprettholde en sunn vekt. Legen kan foreslå livsstilsendringer som å øke fysisk aktivitet, redusere kaloriinntaket eller gjøre kostholdsendringer. 

Husk at det ikke bare handler om utseendet ditt – det handler om å føle deg best og ha energi til å leve livet ditt fullt ut. Med et balansert kosthold og regelmessig mosjon, du kan nå helsemålene dine og holde deg sunn og i form i årene som kommer.

Hva er fordelene med å opprettholde en sunn BMI?

Det å befinne seg på en sunn vekt kan føre til mange helsemessige fordeler, inkludert:

 • Redusert risiko for kroniske sykdommer som hjertesykdom, hjerneslag, type 2 diabetes og noen kreftformer
 • Lavere blodtrykk og kolesterolnivå
 • Forbedret mental helse 
 • Økt energinivå og forbedret fysisk form 
 • Bedre søvnkvalitet

Det å opprettholde en sunn BMI betyr ikke at du må ha et strengt kosthold eller frata deg deilig mat. I stedet fokuser på å foreta små bærekraftige endringer som vil hjelpe deg med å oppnå en balansert livsstil og nå dine helsemål i det lange løp. 

Tips for å opprettholde en sunn BMI

Inkluder:

 • Opprettholde en diett rik på frukt, grønnsaker, fullkorn og sunne proteiner. 
 • Begrens eller unngå bearbeidet mat med høyt usunt fett, tilsatt sukker og natrium. 
 • Drikke rikelig med vann hele dagen for å holde deg hydrert. 
 • Få minst 150 minutter med moderat intens fysisk aktivitet per uke. 
 • Begrens alkoholinntaket, og unngå røyking. 
 • Det å få tilstrekkelig søvn hver natt fremmer bedre generell helse. 
 • Regelmessig overvåking av vekt og BMI for å hjelpe deg med å holde deg på sporet mot målene dine. 
 • Ta gjennomtenkte matvalg ved å ta hensyn til porsjonsstørrelser, spise sakte og være klar over hvordan visse matvarer får deg til å føle deg. 

Vanlige spørsmål

Hvilke faktorer tar BMI hensyn til?

BMI tar høyde og vekt i betraktning, men den tar ikke hensyn til andre faktorer som alder, kjønn, kroppstype eller muskelmasse. 

Er det noen begrensninger ved å bruke BMI?

BMI kan være en pålitelig måling for de fleste menn og kvinner, men den kan være bedre. For de med atletisk kroppsbygning kan BMI overvurdere kroppsfettnivået, mens den undervurderer kroppsfett hos eldre og personer som har opplevd muskeltap.

Hvordan kan BMI være unøyaktig og misvisende?

BMI (kroppsmasseindeks), bestemt av individets vekt og høyde, unnlater å vurdere kritiske faktorer som kroppssammensetning, muskelmasse, bentetthet og kjønn/raseforskjeller – og dermed gjør det til et ganske utilstrekkelig mål på ens kroppsfettinnhold.

Del innlegget: