Kosthold og mat etter slankeoperasjon

Kosthold og mat etter slankeoperasjon

Innholdsfortegnelse

Etter vekttapskirurgi er hovedmålet å sikre at du får næringsstoffene, vitaminene og mineralene kroppen din trenger. Riktig ernæring og mat etter slankeoperasjon er viktig for å opprettholde langsiktig helse, forebygge komplikasjoner og hjelpe deg med å nå dine ønskede vektmål.

Kostholdsplanen etter vekttapskirurgi vil variere avhengig av type og kompleksitet av prosedyren.

Hva du skal spise etter vekttapskirurgi?

De generelle retningslinjene for mat etter slankeoperasjon og vekttapskirurgi vil være likt – fokus på små hyppige måltider som inneholder mye protein og lite fett. Det å spise sakte og ta deg tid til å tygge maten riktig er også viktig. Det er en god idé å fokusere på næringsrik mat som magert kjøtt, fullkorn, frukt, grønnsaker og sunt fett. Unngå mat med høyt kaloriinnhold og sukkerholdig mat, bearbeidet kjøtt og stekte gjenstander. Drikker som brus, alkohol og koffeinholdige drikker bør også unngås eller begrenses.

Etter vekttapskirurgi er det viktig å sikre at du får nok vitaminer og mineraler i kostholdet ditt. Dette kan oppnås ved å ta et daglig multivitamintilskudd og spise forskjellige næringsrike matvarer. Vitamin B12 er spesielt viktig for de som har hatt gastrisk bypassoperasjon, da det ikke absorberes godt i tynntarmen. Legen din eller kostholdsekspert kan anbefale ekstra kosttilskudd om nødvendig.

Til slutt vil det å drikke rikelig med vann hele dagen bidra til å holde kroppen hydrert og er viktig for god helse. Målet er å drikke minst 8 kopper vann per dag, mer hvis du er veldig aktiv eller bor i et varmt klima. Det kan også bidra til å fylle deg opp, slik at du ikke spiser for mye. Unngå drikker med tilsatt sukker og velg usøte versjoner som te og kaffe.

Hvordan lage mat etter slankeoperasjon?

Hvordan lage mat etter slankeoperasjon

Når du administrerer kostholdet (mat etter slankeoperasjon) ditt etter vekttapskirurgi, er det viktig å være oppmerksom på hvordan du lager maten. Bruk sunne tilberedningsmetoder som damping, baking, grilling og steking. Steking av mat i olje eller smør tilfører mye unødvendig fett og kalorier som kan unngås.

Hvis du bruker fettfattige sauser og salsaer, bruk dem i moderasjon. Unngå bearbeidet mat så mye som mulig, eller se etter versjoner med lavt kalori-innhold hvis tilgjengelig. Legg til flere grønnsaker og magre proteiner, som fisk og kylling til kostholdet ditt. Disse kan gi essensielle næringsstoffer uten alt tilsatt fett og kalorier. Til slutt, drikk rikelig med vann hele dagen, da dette vil bidra til å holde deg hydrert og energisk. Det å spise sunt etter operasjonen kan hjelpe deg med å bli frisk, så det er viktig å følge disse rådene.

Les mer om : Slankeoperasjon (uten kirurgi)

Eksempel på diettplan for noen som har hatt vekttapskirurgi

Frokost:Fullkornsbrød med nøttesmør og en banan, havregryn med blåbær eller eggerøre med spinat.
Lunsj: Magert protein som grillet kylling eller laks servert på en seng med grønne grønnsaker, en quinoa-bolle toppet med forskjellige grønnsaker eller hummus-wrap.
Snack:Epleskiver og peanøttsmør, hjemmelaget blanding (nøtter og frø) eller gresk yoghurt med en håndfull bær.
Middag:Stekte grønnsaker med tofu og brun ris, grillet fisk servert med stekte grønnsaker eller en salat med magert protein.
Dessert:Frisk frukt-smoothie, fettfattig frossen yoghurt eller mørk sjokolade.

Det er viktig å huske på at å spise et godt balansert kosthold er viktig før og etter operasjonen. Det å spise riktig mat etter slankeoperasjon kan bidra til å forbedre restitusjonstiden, og redusere risikoen for komplikasjoner. Når du forbereder deg på kirurgi, er det også viktig å drikke rikelig med væske eller spise mat med høyt vanninnhold, for eksempel frukt, grønnsaker, supper og smoothies.  

Det å unngå sukkerholdige drikker eller bearbeidede snacks kan også hjelpe med restitusjon. Til slutt, å legge til en håndfull bær til hvert måltid kan gi et ekstra løft av ernæring som er viktig for utvinning. Bær er rike på antioksidanter og gir viktige vitaminer og mineraler for kroppens naturlige helbredelsesprosess.

Samlet sett er det viktig å fokusere på å spise et sunt kosthold før og etter operasjonen. Det å spise riktig mat kan bidra til å fremme en rask utvinning, og redusere risikoen for komplikasjoner. Sørg for å snakke med legen din eller ernæringsfysiologen om hvilke matvarer som er best for deg i løpet av denne tiden.

Postoperativ matprogresjon etter bariatrisk kirurgi

Etter bariatrisk kirurgi, må et veldig spesifikt kostholdsregime følges for å sikre operasjonens langsiktige suksess og unngå potensielle komplikasjoner. Streng overholdelse av denne matprogresjonen er avgjørende for optimale resultater:

  • Klar flytende diett: Under oppholdet på sykehuset blir du bedt om å konsumere små mengder klare væsker som vann, buljong, koffeinfri te eller kaffe og sukkerfrie ikke-kullsyreholdige drikker. Du kan også nyte sukkerfrie gelatindesserter og ispinner. Start med 1–2 gram hver time for best resultat. Ved utskrivning er det viktig å øke væskeinntaket hver time til 3–8 gram for å forhindre dehydrering. Et ideelt resultat ville være 48–64 gram væske daglig. For å unngå ubehag, bør ikke sugerør brukes mens du bruker væsker.
  • Full flytende diett: Etter de første syv dagene kan du begynne å introdusere «fulle væsker» som siktede fettfattige kremsupper, fettfri melk (eller usøtet melkerstatning), yoghurt med lite fett og fettfri yoghurt sukkerfri pudding. For å få ditt daglige proteininntak til et sunt nivå, anbefales det å starte med myse protein-shake. Sikt mot 1,89 liter væske hver dag for å holde deg hydrert og energisk.
  • Hellbart protein: På dette stadiet er det viktig å blande mat for å sikre at de har en passende konsistens for babyens fordøyelse og hjelpe dem med å tilpasse seg nye smaker. Hvert måltid bør bestå av 2 gram (1/4 kopp) most proteinbasert mat. Men hvis den lille blir full etter noen biter, ikke bekymre deg for å spise hele porsjonen på en gang.
  • Grøtt/mykt kosthold: På dette stadiet kan du innlemme mat som lett moses med en gaffel, for eksempel magert kjøtt, fjærfe og fisk. Hermetisert tunfisk eller laks er også et alternativ, sammen med eggerøre, som passer fint sammen med bønner og tofu, mens kokte myke grønnsaker og frukt hermetisert i vann eller helt naturlig juice også gir gode tillegg. For å sikre at du treffer ditt daglige proteinmål, anbefales det å prioritere inntak av næringstette proteinkilder. Protein-shake er fortsatt en integrert del av et sunt kosthold og bør inkluderes i måltider – sikt mot rundt fire gram (1/2 kopp) per måltid.
  • Vanlig kosthold: Etter slankeoperasjon, er det vanligvis trygt å begynne å følge et vanlig sunt kosthold ved ni uker. Helsepersonell vil foreslå at du velger mat med mye protein og fjerner matvarer som kan være vanskelig for kroppen din å fordøye. Fortsett å øve på de gode kostholdsvanene du plukket opp mens du forberedte deg for prosedyren. Måltider bør vanligvis bestå av 4–8 gram (1/2–1 kopp). Imidlertid kan personer som har hatt en gastrisk bypass oppleve et ubehagelig symptom referert til som «dumping syndrom» når de spiser mat med mye fett og sukker. Heldigvis vil du bli lært hvordan du kan forhindre at dette skjer.
  • Mat å unngå: Komplekse karbohydrater som ris, pasta og brød, tette proteiner som røft kjøtt, snacks med høyt sukker som øker blodsukkernivået og fettstoffer som inneholder masse usunt fett, bør unngås. I stedet velger du næringsrike, fiberrike grønnsaker som rå selleri, asparges og kål for å holde deg på rett spor ernæringsmessig.
  • Drikkevarer å unngå: Kullsyreholdige drinker, helmelk, redusert fettmelk, fruktjuicer, protein-shaker, smoothies, energigivende drikker og alkoholholdige drinker.

Hvorfor observere en diett etter slankeoperasjon?

Vekttapskirurgi er en viktig livsbeslutning som krever streng pleie før og etter operasjonen. En av de viktigste aspektene ved postoperativ omsorg er kosthold og mat etter slankeoperasjon. 

Ved å følge et sunt kosthold, kan pasienter gi seg selv den beste sjansen for langsiktig suksess etter slankeoperasjon. Det er mange forskjellige faktorer du bør vurdere når du velger hvilken diett du skal følge.

Fortsatt, til slutt er det opp til den enkelte pasient å ta beslutninger som vil fungere best for dem i deres unike situasjon. Hvis du vurderer vekttapskirurgi, sørg for å snakke med legen din om hva du kan forvente angående kostholdsbegrensninger og anbefalinger før og etter prosedyren.

Vanlige spørsmål

Hva er det beste kostholdet og mat etter slankeoperasjon?

Det beste kostholdet og mat etter slankeoperasjon er en som inneholder mye protein og fiber og lite fett. Det anbefales å spise regelmessige måltider hele dagen med mat fra alle de store matvaregruppene. Unngå bearbeidet mat, sukkerholdige snacks og overdrevne porsjoner, dette er nøkkelen til et vellykket kosthold etter operasjonen.

Hvilke matvarer er forbudt etter gastrisk sleeve?

Mat med høyt sukker, fett og kalorier bør unngås etter gastrisk sleeve-operasjon. Disse matvarene inkluderer stekt mat, bearbeidet kjøtt, desserter, raffinerte karbohydrater og sukkerholdige drikker. Det å spise mindre porsjoner og unngå sent på kvelden anbefales også for å opprettholde en sunn vekt.

Hva er et typisk kosthold etter gastrisk sleeve?

Et typisk kosthold etter gastrisk sleeve-operasjon vil bestå av tre måltider om dagen: høyt i protein, lite karbohydrater og moderat fett. Det å spise fem til seks mindre måltider daglig anbefales i stedet for tre større måltider. Frukt, grønnsaker, magre proteiner som kylling og fisk, fullkorn og meieriprodukter bør inkluderes i dietten. Det å drikke minst åtte glass vann daglig, og unngå sukkerholdige eller kullsyreholdige drikker er også viktig. Det er viktig å holde seg borte fra mat med høyt kaloriinnhold og å fokusere på å spise sunne balanserte måltider

Kilder:
Ernæringsfysiolog 

Del innlegget: