Behandling av overvekt

Behandling av overvekt: barn og voksne

Innholdsfortegnelse

Det å leve en sunn livsstil blir stadig viktigere i hele samfunnet. Etter hvert som forekomsten av fedme i fortsetter å øke, er det viktig å forstå hvordan man effektivt kan håndtere overvekt og opprettholde riktig vekt. Selv om kosthold og trening er blant de mest anbefalte behandlingsmetodene for overvektige individer, kan mange flere tilnærminger tas for å hjelpe de som sliter med vektøkning. Dette blogginnlegget vil diskutere en omfattende oversikt over behandlingene som er tilgjengelige for overvektige mennesker og hvorfor disse alternativene kan være fordelaktige. Fra kostholdsintervensjoner til terapeutiske tilnærminger, leserne vil lære om de nyeste evidensbaserte retningslinjene for å behandle overvekt og opprettholde helse.

Hvordan virker et vektreduksjonsmiddel?

Hvordan virker et vektreduksjonsmiddel for overvekt

Et vektreduksjonsmiddel/vekttapsmiddel virker ved å undertrykke appetitten og øke følelsen av fylde etter å ha spist og redusere mengden mat som spises.

Det er viktig å merke seg at reseptbelagte vekttapmedisiner bare er ment for bruk med en generell kostholds- og treningsplan, da det er umulig å forbrenne alt overflødig fett bare ved å ta medisiner. Vekttapsmedisiner, mens de kan produsere kortsiktig vekttap på opptil 10 %, er ikke langsiktige løsninger og bør bare brukes i samråd med lege.

Vekttapsmedisiner kan også ha bivirkninger, for eksempel økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, kvalme, forstoppelse, søvnløshet, angst og depresjon. Derfor er det viktig å diskuter alle potensielle risikoer og fordeler med en lege før du tar noen vekttapsmedisiner.

I tillegg til farmasøytiske behandlinger er kostholdsendringer og økt fysisk aktivitet nøkkelkomponenter for vellykket vekttap. Det å spise mindre porsjoner og redusere inntaket av mat med høyt kaloriinnhold kan bidra til å redusere kaloriinntaket mens økende fysisk aktivitet vil forbrenne ekstra kalorier.

Hva er fedme hos barn?

Overvekt hos barn er et alvorlig folkehelseproblem i mange land. Det oppstår når et barns vekt er betydelig høyere enn gjennomsnittet for alder og høyde. Når barn vokser, endres kroppssammensetningen, så det er viktig å overvåke BMI (kroppsmasseindeks) nøye for å sikre sunn vekst.

Fedme hos barn kan føre til ulike helse- og sosiale problemer, for eksempel type 2 diabetes, høyt kolesterol, astma, depresjon og mobbing. Overvektige barn har også høyere sannsynlighet for å bli overvektige voksne med alle tilhørende risikoer som følger med det.

Hvordan behandle fedme hos barn?

Fordi livsstilsendringer er en viktig del av vellykket vekttap, er det viktig å starte tidlig i livet. Foreldre bør være oppmerksomme på å oppmuntre til sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet hos barn i alle aldre. Dette inkluderer begrensning av snacks og sukkerholdige drikker, øke frukt og grønnsaker og innlemme tid med fysiske aktiviteter i løpet dagen.

I noen tilfeller kan barn kreve mer omfattende behandling for å adressere vekten. Dette kan omfatte rådgivning, atferdsendring, kostholdsendringer og medisiner. Det er viktig å samarbeide tett med helsepersonell for å overvåke fremdriften og sikre sikkerheten til barnets behandlingsplan.

Behandling av sykelig fedme hos voksne

Uansett form for fedmebehandling, er det viktig å huske at det overordnede målet er å etablere en sunn livsstil for barnet ditt, inkludert regelmessig fysisk aktivitet og et balansert kosthold. Den langsiktige suksessen til enhver behandlingsplan vil avhenge av hvor godt disse vanene opprettholdes over tid. Det er også viktig å være klar over mulige hindringer og ha planen om å hjelpe barnet ditt å holde seg på sporet.

For voksne som lider av sykelig fedme, er det flere behandlingsalternativer tilgjengelig. Vekttapskirurgi er en av de mer effektive måtene å behandle denne tilstanden, da det ofte resulterer i betydelig vekttap og forbedret metabolsk helse. Andre behandlinger inkluderer livsstilsendringer som kosthold og treningsprogrammer og medisiner for å kontrollere sult og redusere sug etter mat. De mest vellykkede behandlingsplanene vil vanligvis omfatte komponenter som både er medisinske og livsstilsrelaterte.

Det er viktig å huske at veien fra sykelig fedme kan være lang, og det er ikke alltid lett. Det krever dedikasjon, hardt arbeid og utholdenhet for å gjøre varige endringer. Det er viktig å ha realistiske forventninger og forstå at det kan ta tid før resultatene av vekttapskirurgi eller livsstilsendringer blir fullstendig realisert. Med engasjement og riktig støtte, kan du gjøre bærekraftige endringer for å forbedre helsen og livskvaliteten din.

Behandling for overvekt og fedme

Behandling for overvekt og fedme

Hvis du prøver å takle overvekt og fedme, er det noen sikre måter å gjøre det på. Disse inkluderer å se på hva du spiser, samt øke aktivitetsnivået ditt. Dessuten kan det å danne nye vaner utgjøre hele forskjellen i å håndtere vekttap eller opprettholde fremgang som allerede er gjort. Vektstyringsprogrammer kan også vise seg å være nyttige for alle på reisen mot bedre helse- og treningsmål. Ytterligere terapier kan være nyttige for personer som ikke klarer å nå en sunn vekt på tradisjonelle måter, eller de som sliter med å opprettholde sin ideelle kroppsvekt. Dette kan omfatte medisiner som hjelper til med å slanke seg, enheter designet for tap av fett og bariatrisk kirurgi. Med riktig behandlingsplan tilpasset hver persons behov, er det mulig å oppnå langsiktig suksess når man sikter mot sunnere vaner og livsstil.

Medisinske eksperter anbefaler å gå ned 5 til 10 prosent av kroppsvekten din i løpet av de første seks månedene av behandlingen. [10] For eksempel, hvis du veier 100 kilo, går du ned bare 5 kilo (5% av din totale vekt). Det å oppnå en reduksjon på mellom 5 og 10 prosent kan ha betydelige helsemessige fordeler som vil vare lenge inn i fremtiden.

  • Reduser risikoen for helsekomplikasjoner forbundet med fedme og overvekt ved å ta forebyggende tiltak i dag!
  • Omform livsstilen din for å bekjempe de negative effektene av fedme, inkludert høyt blodtrykk og usunne kolesterolnivåer.

Sunn kostholdsplan og regelmessig fysisk aktivitet

Det å spise et næringsrikt kosthold med lavere kaloriinntak er vanligvis det første trinnet i å håndtere fedme og overvekt. De som er overvektige eller sykelig overvektige, bør også innlemme regelmessig fysisk aktivitet i det sunne kostholdet – dette vil bidra til å forbrenne kalorier, slik at du kan opprettholde en god vekt.

Endre vanene dine

Det kan være vanskelig å utvikle sunne spisevaner og fysiske aktivitetsvaner, men med jevn innsats, riktig handlingsplan, regelmessig støtte fra de rundt deg og tålmodighet underveis – kan du lykkes med å nå dine vekttapsmål, samtidig som du forbedrer din generelle helse. For å komme i gang med denne utrolige bestrebelsen mot forbedret velvære, her er noen nyttige tips å tenke på:

  • Vær forberedt på tilbakeslag – de er helt normale. Etter at du har opplevd et tilbakeslag, som å spise for mye under en familie- eller jobbsamling, tilbakestill fokuset og gjenoppta raskt de sunne spisevanene dine. Når det er mulig, vær tro mot å konsumere bare mat når du sitter ved kjøkkenbordet eller spisestuen. Vurder også å styre klar av områder på jobben der godbiter kan være lett tilgjengelige. Spor fremgangen din og nå motivasjonsmål med nettbaserte mat eller fysisk aktivitetssporere som Body Weight Planner. Disse verktøyene gjør det enkelt å overvåke kostholdet ditt, treningsrutiner og vektsvingninger, slik at du kan holde deg på sporet for å lykkes!
  • Sett deg mål. Det å etablere konkrete mål vil hjelpe deg med å forbli forpliktet. I stedet for bare å ha en bred ambisjon om å «være mer aktiv», gjør det til ditt mål å ta en 15–30 minutters spasertur før eller på jobben mandag eller fredag. Hvis du av en eller annen grunn ikke kan utføre dette en av disse dagene, kan du fortsette der du slapp dagen etter.
  • Søk støtte. Be om hjelp eller oppmuntring fra familien din, venner eller helsepersonell. Du kan få støtte personlig, via e-post, sms eller over telefon. Du kan også bli med i en støttegruppe. Spesialutdannet helsepersonell kan hjelpe deg med å endre livsstilen din.

Vektstyringsprogrammer

Trenger du hjelp til å håndtere vekten din? Et formelt vektstyringsprogram kan være gunstig. Under veiledning av trente fagpersoner, vil du motta en personlig plan skreddersydd akkurat for deg som inkluderer å kutte kalorier, forsterke trening og veilede deg om hvordan du endrer visse vaner for å sikre langsiktig suksess. Du kan samarbeide med vektstyringsspesialister i individuelle økter eller på et sted, eller bruke teknologi for å holde kontakten og motta hjelp. Smarttelefoner, skrittellere, og akselerometre vil hjelpe deg når du sporer fremgangen din i å møte mål. I tillegg kan elektroniske programmer, samt kommersielle vekttapsprogrammer, være gunstig.

Vekttapmedisiner

Hvis et sunt kosthold og hyppig trening ikke er nok, kan helsepersonell velge å foreskrive medisiner for fedmebehandling. For å sikre de mest effektive resultatene, er det beste å følge foreskrevet kosthold, sunne spisevaner og fysisk aktivitet.

Ikke la deg lure av annonser for urtemedisiner eller kosttilskudd som lover å hjelpe deg med å gå ned i vekt. Dessverre er mange av disse påstandene ubegrunnet, og noen kan også ha alvorlige bivirkninger. Før du går over til noen reseptfrie alternativer, må du snakke med legen din først.

Vekttapsutstyr

Legen din kan anbefale vekttapsutstyr. En ekstern ressurs hvis du har slitt med å se noen meningsfulle reduksjoner i din nåværende kroppsvekt eller opprettholde de du allerede hadde oppnådd med andre behandlinger. Selv om vekttapsenheter er relativt nye, forskes det fortsatt på deres langsiktige sikkerhet og effekt. Vekttapsprosesser kan inkludere…

  • En kirurg kan implantere en elektrisk stimuleringssystemenhet i magen gjennom laparoskopisk kirurgi. Denne ekstraordinære innovasjonen hindrer effektivt nerveimpulser fra å videreformidle informasjon mellom mage og hjerne, og gir deg den ultimate kontrollen over sultfølelse! Som indikert av NIHs eksterne lenke, har denne prosedyren vist seg å gi langsiktige resultater som er trygge og pålitelige.
  • Gastrisk ballongsystem. For å bruke gastrisk ballongsystem, vil en lege sette inn en eller to ballonger i magen gjennom et rør plassert i munnen. Etter at de er sikkert plassert inne i deg, blåser legen dem opp med saltvann, slik at de tar mer plass i magen og gjør det lettere å føle seg mett hele dagen.
  • Gastrisk tømmingssystem. Etter måltidet pumper et gastrisk tømmesystem beleilig ut en del av gjenværende mat i magen. Denne enheten inkluderer et indre rør som strekker seg fra innsiden til utsiden av magen. For å tømme innholdet, trenger du bare vente 20–30 minutter før du aktiverer pumpen, som drenerer gjennom det medfølgende eksterne røret direkte inn i klosettet.

Bariatrisk kirurgi

For de som lider av ekstrem fedme kan bariatrisk kirurgi være svaret ditt! Denne operasjonen er designet for å hjelpe til med vellykket vekttap ved å endre fordøyelsessystemet. Hvis tradisjonelle metoder som f.eks fettsuging ikke har resultert i en betydelig vektreduksjon, eller hvis de tapte kiloene har kommet tilbake over tid, kan bariatrisk kirurgi være en effektiv løsning for å forbedre helsen og opprettholde suksess. For de med lavere nivåer av fedme og tilhørende medisinske problemer, slik som type 2 diabetes eller søvnapné (NHI), er bariatrisk kirurgi et flott alternativ. Ikke bare har det potensial til å redusere disse helseproblemene, men det har også vist seg å forbedre tilstander som type 2 diabetes betydelig.

Spesielle kostholdsplaner

Kaloribegrenset kosthold

For å sikre best mulig helse, kan legen din foreslå en diett med færre kalorier – 1200–1500 per dag for kvinner og 1500–1800 per dag for menn. Det spesifikke kaloribehovet er avhengig av størrelsen på kroppen din, samt hvor aktiv du er. Det å spise et næringsrikt utvalg av kalorifattige matvarer vil gi kroppen din all den næringen den trenger for vedvarende velvære.

Intermitterende faste

Intermitterende faste er en populær metode for å redusere matinntaket for å øke vekttap og helse. En form for intermitterende faste, alternative dagers faste, krever en «rask dag» med bare opptil 25 % kaloribehov etterfulgt av en ubegrenset «matet dag». Denne tilnærmingen gir imponerende resultater for de som ønsker å nå sine helsemål mens de kontrollerer størrelsene på porsjoner. Mens forskere har utforsket intermitterende faste som en vekttapsteknikk i noen få studier, trenger de betydelig mer langsiktige data om sikkerheten og ytelsen til slike strategier for vellykket og jevnt vedlikehold av vekt.

Vanlige spørsmål

Hva er den beste behandlingen for overvekt?

Den beste behandlingen for overvekt er å gjøre livsstilsendringer som å øke fysisk aktivitet og overvåke matinntaket for å øke vekttapet. En form for intermitterende faste, alternative dagers fastem¨, krever en «rask dag» med bare opptil 25 % kaloribehov etterfulgt av en ubegrenset «matet dag».

Hvordan kan en overvektig person gå ned i vekt?

En overvektig person kan gå ned i vekt ved å følge et sunt kosthold og øke fysisk aktivitet. I tillegg kan det å inkludere intermitterende faste bidra til å øke tapet av fett i kroppen. Intermitterende faste innebærer vekslende perioder med å spise, med perioder med å avstå fra mat eller drikke som har kalorier, i en bestemt periode.

Finnes det noen medisiner for å redusere vekt?

Det er for tiden ingen medisin som er bevist å redusere vekt. Noen reseptbelagte medisiner kan imidlertid hjelpe med vekttap kombinert med et sunt kosthold og fysisk aktivitet. Det er viktig å snakke med en lege før du tar medisiner for vekttap.

Del innlegget: