Vekttapskirurgi pris

Vekttapskirurgi pris: Hvor mye vil slankeoperasjon koste i 2023?

Innholdsfortegnelse

Den stadig økende forekomsten av fedme blir raskt en global helsekrise. Personer som lider av sykelig overdreven vekt har ofte problemer med å delta i daglige aktiviteter, noe som reduserer livskvaliteten betydelig. Ikke bare hindrer dette livene til de berørte, men det påvirker også samfunnet på en skadelig måte, en situasjon som til slutt ikke er fordelaktig for noen. Hvis du har slitt med sykelig fedme, er bariatrisk kirurgi (Vekttapskirurgi) den eneste måten å oppnå permanent vektreduksjon og en sunnere livsstil.

I denne guiden, vi vil gi all nødvendig informasjon, slik at du kan ta en informert beslutning om priser og kostnader for slankeoperasjon.

Introduksjon

For å være kvalifisert for slankekirurgi i Norge, må du ha BMI på minst 30. Det offentlige systemet dekker utgiftene for få personer som søker denne behandlingen, ettersom regelverket er strengt – noen sykdommer og alvorlig fedme er forutsetninger for å kvalifisere seg. Psykiske lidelser vil automatisk diskvalifisere deg.

Verdens helseorganisasjon identifiserer sykelig fedme som å ha en BMI på over 35 hvis andre sykdommer er til stede, eller over 40 for alvorlig fedme alene. Selv med bare en overvektig BMI (over 30), har du økt risiko som hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, type 2 diabetes, noen former for kreft og andre tilstander. Det å gå ned i vekt er noe utallige mennesker har oppnådd – men å holde den der, i det lange løp, kan være en vanskelig utfordring. Dette er fordi kroppene våre «husker» den høyeste stabile vekten og prøver å komme tilbake dit etter å ha nådd målet. Siden alvorlig fedme kan medføre en slik følelsesmessig belastning, kan det å søke hjelp fra medisinsk fagpersonell være det beste alternativet. Mange opplever at det å gjennomgå en operasjon for vekttap gir dem de ønskede resultatene.

Hvis du vurderer slankekirurgi er de to mest utbredte teknikkene gastrisk bypass og gastrisk sleeve. Med en gastrisk bypass-prosedyre, vil deler av magen og tynntarmen bli koblet fra for å endre hvordan kroppen din behandler næringsstoffer. Gastrisk sleeve-operasjoner innebærer fjerning av opptil 85 % av individets mage, noe som gjør det til en svært invasiv prosedyre som kan gi gunstige og langvarige resultater. Andre former for bariatrisk kirurgi eksisterer, men er mindre brukt.

Bariatrisk kirurgi er kostbart, alt fra 70.000 til 140.000 kr uavhengig av valgt metode. Dessverre er det på grunn av mange refusjonsprogrammer som trenger å gi dekning for denne typen operasjoner, ofte tilfelle at de som kan dra nytte av det ofte sitter igjen med å betale utgiftene. Det å betale for helsetjenester av høy kvalitet kan sees på som en investering, og mange er villige til å gjøre alt som trengs for å ha råd til det. Kostnaden for en slik livsendrende tjeneste er imidlertid heftig. For å gjøre dette mer tilgjengelig, velger noen mennesker medisinsk turisme i utlandet, der prisene har en tendens til å være mye lavere enn i hjemlandet. Med de ublu kostnadene ved bariatrisk kirurgi, kan det å betale mindre for en lignende prosedyre i utlandet være fristende. Du må imidlertid vurdere risikoen nøye før du tar denne avgjørelsen. Standardene for omsorg kan være forskjellige fra de i ditt eget land. Hvis noe går galt under en så invasiv operasjon som vekttapskirurgi, kan det oppstå alvorlige problemer som følge av infeksjon eller utilfredsstillende resultater. Videre er det viktig å huske at de norske klinikkene som tilbyr slankefunksjoner har oppfølgingspleie inkludert i prisene. Denne tilleggsverdien garanterer vellykkede resultater fra prosedyren.

Vekttapskirurgi pris

Med en prislapp på NOK 98 000 til 140 000 kroner for slankeoperasjoner, kan du finne en uslåelig avtale i nedre ende av skalaen hvis søket ditt er grundig. Likevel avhenger dette av spesifikasjonene i prosedyren– så se deg litt rundt og undersøk. Du kan be om at det offentlige dekker behandlingen din, som bare krever at du betaler en egenandel hvis dette godkjennes. Tjenestene som tilbys på tvers av de forskjellige klinikkene kan variere i noen aspekter, men omfatter generelt de samme komponentene. Ikke nøl med å kontakte et av våre mange helsetjenesteinstitusjoner for mer informasjon om dette emnet.

Foreløpige undersøkelser

Her vurderer vi hvilken operasjon som passer best for deg og gir passende veiledning hvis tiltak bør iverksettes før operasjonen. Når overvekten er høy, er det viktig å følge en kostholdsplan før en prosedyre slik at potensielle komplikasjoner senere kan minimeres. Videre for å sikre en vellykket strategi, kan det hende du må begrense visse medisiner eller avstå fra å røyke. Kirurgen din vil også snakke med en anestesilege og klinisk ernæringsfysiolog etter behov som forberedelse til operasjonen. En sykepleier er også tilgjengelig hvis ytterligere konsultasjoner er nødvendige. Medisinene dine vil bli dokumentert under den kliniske undersøkelsen, og blodprøver vil bli samlet inn. I tillegg er god tid planlagt slik at alle spørsmålene dine kan tas opp og besvares.

Operasjon med sykehusinnleggelse

Bariatrisk kirurgi krever et kort opphold på sykehuset, vanligvis 24 timer. På operasjonsdagen din vil du møte medisinsk personale tidlig og være igjen til lunsjtid dagen etter. Du kan være trygg på at alt det som trengs gjennom denne prosedyren – utstyr, personale, mat, losji og oppfølgingsavtaler – allerede er inkludert i vårt originale tilbud.

Oppfølging

Studier har vist at vellykkede resultater etter en slankeoperasjon er sterkt avhengig av passende pleie etter kirurgi. Det å endre livsstil er ofte komplisert, og å ha hjelp av eksperter som kostholdseksperter og ernæringsfysiologer kan være uvurderlig for å oppnå varig suksess. For de som har gjennomgått kirurgi, er både telefonmøter og personlige besøk på klinikken tilgjengelige. I tillegg er det gjennom det første året postoperativt slik at en kirurg, ernæringsfysiolog, og sykepleier enkelt kan gjøres tilgjengelig om nødvendig. For de som har lidd av alvorlig fedme over lengre perioder, er hjelp med næringsrikt kosthold og regelmessig mosjon viktig. Et ettervernsprogram på opptil fem år kan være tilgjengelig etter noen operasjoner for å støtte suksess på disse områdene ytterligere.

Prøvetaking

Det å kjempe mot sykelig fedme kan ofte komme med andre komplikasjoner som diabetes 2, høyt kolesterol, eller flere medisinske problemer. Det er derfor viktig å gjennomgå medisinsk testing etter en vekttapoperasjon for å sikre at disse verdiene forbedres. Som regel, denne tilnærmingen viser seg vellykket, og hvis avlesningene forblir utilfredsstillende, kan medisiner være nødvendig for ytterligere forbedring.

Raskt vekttap kan føre til overdreven slapp hud som må fjernes kirurgisk for et ønsket resultat. Selv om denne prosessen innebærer visse kostnader, hvis det er noen medisinsk bakgrunn for det, kan du være i stand til å motta dekning gjennom det offentlige. Hvis du ikke har det dekket, må du være forberedt på å betale for prosedyren fra egen lomme. Kostnadene varierer fra 10 000 kroner og høyere, avhengig av operasjonsområdet.

Prisfaktorer vekttapskirurgi

Den endelige kostnaden for operasjonen din vil avhenge av hvilken type operasjon du trenger. Før prosedyren vil kirurgen veie alle mulige alternativer opp mot hverandre og avgjøre hva som er best for deg – en rimeligere gastrisk bypass eller en sleeve bypass med en ekstra avgift. Det er lurt å vurdere kirurgens råd når du bestemmer deg for en prosedyre for deg selv og vurdere eventuelle prisavvik. Enhver operasjon er betydelig og potensielt livsendrende hvis den utføres riktig. Dermed kan det være verdt å bruke mer penger på å motta pleie av høy kvalitet.

Likevel er en sammenligning av forskjellige kirurger og deres teknikker, råd, erfaringer og kunnskap lurt før du bestemmer deg for hvilken som fungerer best for deg. Kostnadsforskjellene mellom de forskjellige klinikkene er små sammenlignet med verdien til din mentale helse.

Alternativer for vekttapskirurgi

Tre hovedoperasjoner brukes som regel innenfor bariatrisk kirurgi:

Gastrisk bypass: Denne spesifikke operasjonen vil koste rundt 118 000 kroner og har vist seg å være den mest vellykkede for vekttap. Under denne prosedyren vil kirurgen koble sammen en del av magen din med tynntarmen mens den festes sammen igjen. Følgelig vil du føle deg mett tidligere, da absorpsjonskapasiteten er svært begrenset. Bevissthet om faren forbundet med utilstrekkelig ernæring eller mangler av essensielle mineraler og vitaminer er kritisk. Tilskudd er ofte fordelaktige etterpå.

Gastrisk sleeve: Med en kostnad på 98 000 kroner er dette den vanligste metoden. Her elimineres en betydelig del av mageområdet, så det er ikke nok plass til for mye matinntak. Hvis du ikke ønsker å oppleve alvorlig smerte og plager som et resultat av å konsumere over kapasitetsgrensen din – må du begrense hva du spiser selv.

Gastrisk bånd: For 115 000 kroner kan du oppleve en vekttapsoperasjon som har minimale effekter på kroppsstrukturen din. I stedet for å fjerne organer eller vev, plasseres et justerbart bånd rundt magen for å dele den i to seksjoner. Denne prosedyren gir langvarige resultater, og kan tas ut når som helst hvis ønskelig.

For øyeblikket er bariatrisk kirurgi den eneste pålitelige behandlingen for sykelig fedme. Dessverre er det ikke et gjennomførbart alternativ for alle som er berørt av denne tilstanden. Noen er mindre klare enn andre og klarer ikke å gjennomgå en slik prosedyre. Når du ønsker å kvitte deg med noen ekstra kilo, er to medisiner godkjent for spesifikk demografi. Mens de kan gi noen positive resultater i utgangspunktet, kan bivirkningene være mange og kostnaden til disse medisinene er ikke billig. Når du slutter å ta dem, vil mange være tilbake på deres pre-medisinert vekt. Før du prøver dette handlingsforløpet, er det verdt å vurdere alle andre alternativer først.

Budsjett og betaling

Kostnaden vil bare være en faktor hvis slankeoperasjonen dekkes av offentlig helsetjenester. Imidlertid må de som ikke har helseforsikring og fortsatt ønsker å gjennomgå denne prosedyren, vurdere både pris og finansiering. Dette da det kan være en kostbar prosess.

Hvis du har begrenset med oppsparte midler gir mange klinikker deg et valg om å dele opp betalinger. Du kan betale alt på en gang, dele beløpet i to deler og nedbetale over seks måneder. Noen sentre har til og med finansieringsløsninger som lar pasienter få tilgang til betalingsplaner skreddersydd spesielt for dem. Til syvende og sist er det opp til den enkelte om de bestemmer seg for å bruke slike finansieringsalternativer eller ikke. Imidlertid må man være klar over at disse metodene vanligvis er dyrere enn å enten spare pengene selv først eller gå til banken deres for et lån.

Neste steg

Før du tenker videre i forhold til vekttapskirurgi må du konsultere legen din. Fastlegen din kan gi ytterligere informasjon om prosedyren og dens risiko, og avgjøre om offentlig helsehjelp kan være tilgjengelig for å dekke kostnadene. Med denne måten har du alle fakta før du tar en informert beslutning. Mange forstår det ikke, men noen gjør det. Hvis du sliter med samtidige sykdommer eller er betydelig overvektig, kan  legen din henvise deg til en spesialist i sykelig fedme og hjelpe deg gjennom helsereisen din.

For å dekke de økonomiske kostnadene ved din medisinske prosedyre, må du sammenligne klinikker når det gjelder pris, anbefalinger, nærhet og kompetanse. Hvis du gjør det, vil du sikre at du tar en informert beslutning om klinikken du skal velge. Selv om kostnad er en viktig vurdering for om man har råd til å gjennomføre en prosedyre, bør det ikke være den eneste eller definitive faktoren for å avgjøre om noen bestemmer seg for å ta dette trinnet.

Hvis du vil lære mer om detaljene i en slankingsprosedyre, kan du finne mer informasjon via nettstedet vårt.

Vanlige spørsmål

Hva er vekttapskirurgi?

Vekttapskirurgi, også kjent som bariatrisk eller metabolsk kirurgi, er en medisinsk prosedyre som hjelper folk å gå ned i vekt og redusere risikoen for å utvikle fedmerelaterte sykdommer. Vekttapskirurgier utføres vanligvis laparoskopisk (gjennom små snitt), og bruker moderne teknikker som magebånd eller sleeve-gastrektomi.

Hva er fordelene med vekttapskirurgi?

Vekttapskirurgi kan hjelpe folk til å miste en betydelig mengde overflødig vekt, redusere risikoen for fedmerelaterte sykdommer som type 2 diabetes og hypertensjon, øke mobiliteten og energinivået og forbedre livskvaliteten. Noen ganger kan det til og med brukes til å behandle visse medisinske tilstander.

Hva er risikoen forbundet med vekttapskirurgi?

Vekttapskirurgi medfører mulige risikoer, inkludert infeksjon, blodpropp og bivirkninger på grunn av anestesi. I tillegg kan noen mennesker oppleve «dumping syndrom», hvor maten beveger seg for fort fra magen til tynntarmen. Andre komplikasjoner inkluderer ernæringsmessige mangler, gallestein, brokk eller tarmobstruksjon.

Del innlegget: