bariatrisk kirurgi

Hva er bariatrisk kirurgi (fedmekirurgi)

Innholdsfortegnelse

Leter du etter en bærekraftig måte å oppnå langsiktig vekttap og forbedre helsen? Bariatrisk kirurgi har hjulpet utallige mennesker med å oppnå gunstige endringer i kostholdet, livsstil og generelt velvære. 

Ved å forstå fordelene med bariatrisk kirurgi og eventuelle risikoer eller komplikasjoner det kan medføre, kan de som vurderer denne populære prosedyren ta en velinformert beslutning om hvilken vei de skal ta. 

I dette blogginnlegget vil vi se nærmere på hva bariatrisk kirurgi er og hjelpe deg med å forstå hvordan det fungerer – slik at du kan bestemme om det er det riktige valget for dine behov.

Hva er bariatrisk kirurgi?

Bariatrisk kirurgi er en vekttapsprosedyre som involverer kirurgisk endring av fordøyelsessystemet for å redusere kaloriabsorpsjonen. Avhengig av den spesifikke prosedyren, kan bariatrisk kirurgi omfatte følgende:

 • Fjerne eller restrukturere deler av magen.
 • Tilbakestille hormoner og enzymer i fordøyelseskanalen.
 • Reposisjonering av tarmen.
 • Implantering av et magebånd eller en annen enhet.

Bariatriske operasjoner er vanligvis reservert for personer med kroppsmasseindeks (BMI) på 40 og over, eller et BMI på 35 og høyere med eksisterende fedmerelaterte helsemessige forhold. Det er viktig å merke seg at bariatrisk kirurgi ikke er en mirakelkur for vekttap. Den krever pågående livsstilsendringer som sunn mat og regelmessig mosjon. Etter operasjonen må pasienter samarbeide med helseteamet for å oppnå best mulig resultat.

Bariatrisk kirurgi har vært knyttet til forbedret blodsukkerkontroll, redusert leverfett, redusert risiko for hjertesykdom, høyere livskvalitet og andre helsemessige fordeler. Det anbefales imidlertid ikke for alle – det bør bare vurderes etter nøye vurdering av pasientens helse og livsstil. Pasienter må få passende pleie før og etter operasjonen, og kontinuerlig støtte for å hjelpe dem med å ta sunne valg.

Hva slags tilstander kan bariatrisk kirurgi behandle?

Hvis du kvalifiserer for bariatrisk kirurgi, så er det stor sannsynlighet for at du kan ha blitt utsatt for flere livstruende sykdommer på grunn av fedme. Heldigvis har det blitt observert at risikoen forbundet med disse tilstandene og risikofaktorene forbedres bemerkelsesverdig etter operasjonen og vellykket vekttap. Her er noen av de sykdommene som kan forebygges eller settes i remisjon:

 • Høyt kolesterol. Når kolesterolet ditt er høyt, er det en overdreven mengde lipider (fett) i blodet. Denne akkumuleringen kan begrense og blokkere strømmen gjennom kar og arterier, noe som øker risikoen for hjerneslag eller hjerteinfarkt. Hyperlipidemi krever rask behandling for å unngå alvorlige helsekomplikasjoner.
 • Høyt blodtrykk. Når du har hypertensjon, er kraften til blodet ditt som strømmer gjennom karene dine for høy. Dette er noe som kan forårsake skade på veggene, og dermed øke sjansene dine for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag.
 • Høyt blodsukker. Hyperglykemi (forhøyet blodsukker) er sterkt forbundet med insulinresistens og er et faresignal for diabetes. Hvis dette går ubehandlet kan denne tilstanden være enormt skadelig for organene dine, vev, nerver og blodkar, og dette utgjør en økt risiko for mange andre helseproblemer.
 • Type 2 diabetes. Akkumulering av ekstra fett kan føre til insulinresistens og potensiell diabetes hos voksne (type 2). Risikoen for å utvikle type 2 diabetes øker med 20 % for hver 1-punkts økning i BMI (kroppsmasseindeks).
 • Hjertesykdom. Hvis du sliter med effekten av fedme, presterer hjertet ditt sannsynligvis ikke på topp. Ikke bare det, men det kan også føre til at plakk bygger seg opp i arteriene – som begge setter deg mer i fare for å oppleve hjertestans og hjerneslag. Ta kontroll nå ved å omfavne sunnere vaner og leve med høyere livskvalitet.
 • Nyresykdom. Metabolske syndromer forårsaket av fedme er blant de mest skadelige bidragsyterne til kronisk nyresykdom og svikt, inkludert høyt blodtrykk, insulinresistens og dobbeltsidig hjerteinfarkt.
 • Obstruktiv søvnapné. De som lider av ubehandlet søvnapné kan oppleve flere episoder der øvre luftveier blir blokkert og som fører til mangel på oksygen til vitale organer – spesielt hjertet. Disse episodene kan være svært farlige og bør ikke ignoreres.
 • Slitasjegikt. Det å ha ekstra kilo kan skade din totale helse, og øke sjansene for å utvikle eller forverre en degenerativ sykdom som slitasjegikt. Dermed er det viktig å opprettholde en sunn vekt for å beskytte deg mot denne smertefulle tilstanden.
 • Ikke-alkoholisk fettleversykdom (NAFLD). Når kroppen din lagrer for mye fett i leveren, kan det resultere i Ikke-alkoholisk fettleversykdom (NAFLD). I mer alvorlige tilfeller utvikler denne tilstanden seg til NASH – Ikke-alkoholisk steatohepatitt. Denne kroniske betennelsen forårsaker øyeblikkelig ubehag og langsiktige bivirkninger på leveren hvis den ikke behandles.
 • Kreft. Selv om det eksakte forholdet forblir ukjent, fedme har vært knyttet til en økt sannsynlighet for å oppnå mer enn et dusin kreftformer. Videre kan det øke risikoen for død fra kreft betydelig med over 50 %.

Hvem er en god kandidat for bariatrisk kirurgi?

Hvis du er interessert i bariatrisk kirurgi, så er den ideelle kandidaten noen med en kroppsmasseindeks (BMI) på 40 eller mer eller en som har en BMI mellom 35 og 40 og som også har minst ett alvorlig helseproblem som diabetes, hjertesykdom, eller søvnapné. I tillegg:

 • Du må være 18 år eller eldre.
 • Du må ha prøvd andre vekttapsmetoder, for eksempel trening og slanking, uten suksess.
 • Du må være villig til å forplikte deg til et langsiktig program med sunn mat og fysisk aktivitet.
 • Du må ha et støttesystem på plass for livsstilsendringer etter operasjonen.
 • Du må ikke ha noen alvorlige medisinske tilstander som kan gjøre kirurgi for risikabelt.
 • Du må ikke ha noen aktive avhengigheter eller psykiske problemer som kan forstyrre suksessen etter operasjonen.
 • Du må forstå risikoen forbundet med bariatrisk kirurgi og være villig til å godta dem.

Bariatriske kirurger vil evaluere hver kandidat individuelt, inkludert vurdere medisinsk historie, nåværende helsestatus, mål for bektreduksjon og livsstil. Kirurgen vil også diskutere de forskjellige bariatriske operasjonene som er tilgjengelige, og gi deg råd om hvilken som passer best for din særskilte situasjon.

Basert på resultatene av denne evalueringen, kan legen anbefale at du fortsetter med bariatrisk kirurgi som gastrisk bypass, gastrisk sleeve, eller prosedyre med bånd. Når du har bestemt deg for å gå videre, vil legen gi detaljerte instruksjoner og informasjon om preoperative forberedelser og postoperativ behandling.

Hva er risikoen og fordelene med bariatrisk kirurgi?

Det er viktig å forstå at det er både risiko og mulige fordeler forbundet med bariatrisk kirurgi. Som med alle kirurgiske inngrep, er det alltid en mulighet for komplikasjoner, inkludert infeksjon, blødning og ernæringsmessige mangler. Legen vil diskutere disse risikoene i detalj, slik at du kan ta en informert beslutning om fordelene oppveier risikoen eller ikke.

De mulige fordelene med bariatrisk kirurgi inkluderer langvarig vekttap, forbedret kardiovaskulær helse og reversering av type 2 diabetes. Studier har også vist at bariatrisk kirurgi kan bidra til å forbedre andre forhold relatert til fedme, slik som søvnapné, hypertensjon, høyt kolesterol, leddsmerter og depresjon. Legen vil diskutere de mulige risikoene og fordelene ved operasjonen i detalj, slik at du kan ta en informert beslutning om hvorvidt det er riktig behandling for deg.

Hva innebærer forberedelsene til bariatrisk kirurgi?

Før du planlegger bariatrisk kirurgi, du må være fysisk og følelsesmessig klar. For å garantere denne beredskapen, vil du møte et erfarent team av helsepersonell dedikert til å gi gode råd om alle risikoer og fordeler mens du vurderer ditt fysiske og mentale velvære.

Hvis du vurderer bariatrisk kirurgi, du må bestå medisinske screeningtester og gjøre livsstilsendringer. For å sikre at operasjonen er trygg for deg, kan helseteamet ditt be om at du avstår fra tobakk, narkotika eller overdrevent alkoholforbruk – og de kan veilede deg i å foreta denne overgangen. I tillegg kan kirurgen be om at du følger en pre-kirurgisk diettplan i flere uker frem til operasjonen. 

For å redusere fettet i mageområdet, gjør prosedyren tryggere og senke risikoen for komplikasjoner, vil kirurgen din gi deg en liste over retningslinjer du må følge. Med disse forholdsreglene kan prosedyren utføres mer sikkert og effektivt.

Hva er de forskjellige typene bariatrisk kirurgi?

Gastrisk sleeve

Gastrisk sleeve-kirurgi, også kjent som «sleeve gastrektomi», er den mest populære bariatriske kirurgien i USA. Utbredelsen av denne prosedyren kan skyldes at den har lav risiko for komplikasjoner og kan utføres på mange mennesker raskt. 

Ved å fullføre en gastrektomi fjernes omtrent 80 % av magen og den erstattes med en liten rørformet seksjon som fungerer som en hylse. Dette begrenser naturlig hvor mye mat du kan konsumere i en sittende ved å fylle deg raskt og redusere hormoner produsert for sult i magen. Ved å bruke denne metoden, kan du bringe stoffskiftet tilbake i balanse og kontrollere suget etter mat samtidig som blodsukkernivået holdes jevnt.

Gastrisk bypass

Gastrisk bypass, også kjent som «Roux-en-Y», er et intrikat fransk begrep som betyr «i form av en Y.» Under denne medisinske prosedyren vil tynntarmen din bli konfigurert til samme form. I utgangspunktet konstruerer kirurger en liten pose øverst i magen og skiller den deretter fra den nedre delen med kirurgiske stifter. 

Etterpå vil kirurgene skille tynntarmen din og koble den sammen i magen din. Deretter vil maten strømme gjennom denne ombygde magen med redusert størrelse og nedre del av tynntarmen, uten å gå forbi dem. Ved å begrense kapasiteten til magen din og hvordan tynntarmen absorberer mye ernæring, sikrer denne tilnærmingen mer suksess enn bare gastrisk begrensning.

Biliopankreatisk avledning med duodenal omkobling (BPD-DS)

Duodenal omkobling er den opprinnelige kombinasjonen av en sleeve-gastrektomi og et tarm-bypass, ellers kjent som gastrisk reduksjon duodenal omkobling. Relativt lik Roux-en-Y gastrisk bypass, men denne operasjonen er enda mer drastisk, den omgår nesten tre fjerdedeler av tynntarmen. Som et resultat er sulthormonproduksjonen i både mage og tarm betydelig redusert. 

Duodenal omkobling er den mest effektive operasjonen for vekttap og metabolske problemer som diabetes fordi det begrenser ernæringsabsorpsjonen til tynntarmen. Men den samme begrensningen kan gjøre det vanskelig for kroppen din å ta inn nok næringsstoffer som er nødvendige for velvære.

Mage/tarm pylorus-kirurgi (SIPS)

En nyere versjon av denne prosedyren er skapt ved å forbedre den opprinnelige duodenal-omkoblingen, kalt «Loop Duodenal Switch» eller «Sadi-S». Tidlige studier indikerer at dette har stort potensial for å erstatte forgjengeren og med færre komplikasjoner. Det forskes videre for å evaluere de varige effektene av denne nye metoden. 

Denne teknikken begynner på samme måte som forgjengeren med en hylsegastrektomi, men deler deretter den første delen av tynntarmen etter magen (tolvfingertarmen). Ved å gjøre dette kan vi analysere om det er en tilstrekkelig erstatning for det som tidligere ble praktisert. I stedet for å koble den tilbake to steder som før, er bare en kirurgisk festing nødvendig – anastomose. Dette betyr at færre deler av tynntarmen din vil bli overført for absorpsjon slik at flere næringsstoffer kan nå dit de trenger å gå.

Hvor raskt kan man komme seg igjen fra bariatrisk kirurgi?

Etter sykehusoppholdet, må du ta deg fri fra jobben for å komme deg fullstendig. I løpet av de neste ukene er det best å avstå fra anstrengende aktiviteter og gradvis gå tilbake til et vanlig kosthold over 12 uker. Gjenopprettingsprosessen kan være lang, men riktig hvile og omsorg vil utvilsomt lønne seg!

Hvor stor prosentandel av de som gjennomgår bariatrisk kirurgi opplever positive resultater?

Når det gjelder kirurgisk vekttap, hvis du klarer å eliminere 50 % av overflødig fett og opprettholde resultatene i to år eller mer, vil du bli regnet blant suksessraten på 90 %. 

Mens de fleste opplever konsekvent slanking i løpet av de første par årene etter operasjonen, har det vært tilfeller der noen gjenvinner opptil 25 % senere. Likevel er kirurgisk vekttap fortsatt ansett som vellykket, selv med mindre tilbakeslag senere i livet.

Relatert:

Plutselig vektøkning

Vanlige spørsmål

Hvordan virker bariatrisk kirurgi for å støtte vekttapsmål?

Gastrisk bypassoperasjon er en effektiv vekttapsmetode ved å redusere mengden mat du kan spise på en gang og hindre næringsopptak. For å gjøre dette vil kirurgen dele en del av magen fra hoveddelen med et kutt over toppen. Denne nye posen laget av prosedyren er like liten som en valnøtt og inneholder bare en liten del mat.

Hva er de fire typene bariatrisk kirurgi?

Bariatrisk kirurgi har vist seg å være vellykket i behandling av alvorlig fedme med sine forskjellige prosedyrer, slik som gastrisk bypass, sleeve gastrektomi, gastrisk bånd og duodenal omkobling. Videre kan denne operasjonen normalisere metabolske funksjoner – fra å regulere blodsukkernivået til kolesterolkontroll. Bariatrisk kirurgi kan være en levedyktig løsning hvis du lider av fedme-relaterte problemer.

Ved hvilken vekt vil de utføre bariatrisk kirurgi?

For å være kvalifisert for dette programmet, må enkeltpersoner ha en kroppsmasseindeks (BMI) på 35 eller mer og oppleve en fedme-relatert tilstand som hjertesykdom, diabetes, høyt blodtrykk eller alvorlig søvnapné med en BMI mellom 30 og 35. I tillegg kan de som ønsker å kvalifisere seg veie opp til 204 kg, da det er den maksimale vekten radiologiutstyr på sykehus trygt kan håndtere.

Hva fjernes i bariatrisk kirurgi?

Et gastrisk bypass involverer ikke organfjerning. I stedet omdirigeres tarmene for å omgå magen. En kirurg deler og forbinder tarmen for å danne en pose slik at enzymer fra restmagen blir ledet gjennom en annen del kalt tolvfingertarmen.

Del innlegget: